Praktijk voor
Lichaamsgerichte Psychotherapie

De sleutel tot jezelf

HSP kindercoaching

Header small

Hoogsensitiviteit

Wat voor veel hoog sensitieve personen geldt, is dat ze zich vaak anders voelen dan anderen. Vaak voelen ze zich eenzaam, niet begrepen en zijn gevoeliger voor afwijzing, stress, angst- en depressieve klachten, chronische vermoeidheid en omgevingsprikkels. Ze missen verbinding en diepgang.

Hoogsensitiviteit (ook wel HSP genoemd) is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief. Dit persoonlijkheidskenmerk komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes.

Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor indrukken en omgevingsprikkels en merken meer details en signalen op. Indrukken en informatie worden uitgebreider en intensiever gefilterd en verwerkt, dan bij mensen die deze eigenschap niet hebben. Hooggevoelige mensen kunnen bepaalde indrukken ervaren als “te veel” of raken overprikkeld. Dit maakt het functioneren op school of in een drukke omgeving vaak lastiger. Enkele signalen zijn bijvoorbeeld teruggetrokken of juist heel druk gedrag laat zien, woedeaanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid, buikpijn of concentratieproblemen. Hoogsensitieve kinderen voelen zich het meest op hun gemak bij volwassenen die rustig en oprecht met hen omgaan.

Kenmerken

Enkele kenmerken van HSP

HSP1

HSP kindercoaching

Vanuit HSP kindercoaching worden kinderen en ouders begeleid in het leren omgaan met hoogsensitiviteit. Samen gaan we op zoek naar de schatten die een kind bezit. We werken aan onderprikkeling, overprikkeling, zelfbeeld, zelfvertrouwen, grenzen stellen, aanvoelen wat je nodig hebt etc.
Je kind leert hierin zijn eigen weg te vinden, zodat hij of zij energiek en ontspannen in het leven gaat staan vanuit zijn pure IK.


Gezinscoaching

Ik coach zowel (jonge) kinderen als jongeren en volwassenen in het leren omgaan met hun hoogsensitiviteit. Binnen jouw gezin kan er sprake zijn van behoorlijke uitdagingen als één of meerdere gezinsleden hooggevoelig zijn. Samen kijken we naar dát wat er nodig is, om weer in verbinding met elkaar te komen, zodat er weer harmonie en plezier binnen het gezin is.